You are here: Home Nieuws
Document Actions

Nieuws

NIEUWS – geïllustreerde boeken van Peter Vos 

Vanaf 4 november 2017 is via deze website  informatie over zijn getekende werk in twee nieuwe hoofdstukken toegankelijk gemaakt: 

Boeken – Meer dan honderd boeken zijn door Peter Vos volledig geïllustreerd, meestal met inbegrip van de omslag volledig geïllustreerd (PV-A), daarnaast heeft hij met illustraties bijgedragen geleverd aan uiteenlopende bundels (PV-div. ill.), daarnaast heeft hij vooral in jaren tachtig tekeningen gemaakt voor de omslagen van  tientallen boeken. Een belangrijk deel daarvan (meer dan 200) is toegankelijk als speciale collectie in de Rijksmuseum-bibliotheek, grotendeels uit de nalatenschap van de kunstenaar geschonken door diens zoon Sander. Daarover verscheen onlangs een kort artikel ‘Facetten: De geïllustreerde boeken van Peter Vos,’ in de Rijksmuseum-special van het tijdschrift De Boekenwereld gewijd aan bibliotheek van het Rijksmuseum  (2017, deel bij 33-3, oktober 2017, p. 64). 

Albums, “boeken in een oplaag van één exemplaar ”: in pen en penseel getekende boekjes (PV-A) die Peter Vos vooral aan het begin van zijn loopbaan als tekenaar schonk aan familieleden, vrienden en geliefden, waarvan een kleine veertig, vervaardigd tussen 1952 en 1962, zijn bewaard. Zij vormen zijn meest persoonlijke en vaak intieme werk. Het meest beroemde is het Scheppingsverhaal, dat in 1966 als gedrukte uitgave een bestseller werd. Over de totstandkoming daarvan verscheen een artikel en van Jan Piet Filedt Kok, ‘Het Scheppingsverhaal van Peter Vos - Van uniek Paradijsverhaal als Sintcadeau in 1959 tot gedrukt boek in 1966,’ in Anna Cecilia en Jos Koldeweij (red) , De verbeelders verbeeld (t) - Boekillustratie en beeldende kunst, Nijmegen (Uitgeverij Van Tilt), pp. 213-222; waarin ook van Eddy de Jongh ‘Onverbloemde en getransformeerde zelfportretten van Peter Vos’ pp. 28-35).

Naast een gedetailleerde lijst van ongeveer vijftig van een dergelijke album, met inleiding, is het de  bedoeling deze op den lange duur digitaal toegankelijk te maken. Omdat dit niet op korte gerealiseerd kan worden, kan een aantal hiervan in de vorm (zgn Hema) fotoalbums (samengesteld door Saïda Vos-Lokhorst tussen 2007 en 2017) in de bibliotheek van het RKD geraadpleegd worden.

PETER VOS (1935-2010)

Manifestaties februari-juni 2017

DOCUMENTAIRE
Het Uur van de Wolf: Vogelparadijs – Peter Vos, tekenaar
In je werk kun je je niet verbergen, luidt het credo van Peter Vos (1935-2010). Documentairemaker David de Jongh ontrafelt in Vogelparadijs de passies en demonen van ‘de beste tekenaar van Nederland’. Honderden tekeningen, adembenemende beelden van echte vogels en gesprekken met intimi schetsen het turbulente leven van een kunstenaar die als de dood was zijn werk te openbaren. Tegelijkertijd creëerde hij een kolossaal en briljant oeuvre, waarin de inspirerende én beklemmende invloed van zijn dominante vader altijd voelbaar bleven.

Regie: David de Jongh
Productie: Pieter van Huystee Film/ David de Jongh Produkties, NTR
Uitzending maart 2017 NTR, NPO 2.
Ga naar www.ntr.nl/hetuurvandewolf voor meer informatie.
De productie kwam tot stand met steun van het Mediafonds.
 

TENTOONSTELLINGEN
De jonge virtuoos Peter Vos - Grafiek, tekeningen en getekende brieven 1952-1970
Vogels, fabeldieren, mythologische en erotische taferelen kenmerken de fantasierijke tekeningen van Peter Vos. De tentoonstelling in het Berlagekabinet van het Gemeentemuseum Den Haag laat zijn beste vrije werk zien vanaf zijn academietijd in de jaren vijftig van de vorige eeuw tot 1970. Uitgangspunt van deze presentatie is de collectie tekeningen en grafiek van het Gemeentemuseum, die door verzamelaar Cees Kuijlman in de jaren voor 1970 bijeen werd gebracht met het doel een representatief beeld van het werk van Peter Vos tot dat moment te geven. Deze verzameling is aangevuld met werk uit (meest particuliere) collecties. Hierin zitten naast tekeningen en reisbrieven uit Bretagne en Stockholm ook unieke getekende brieven en boekjes aan zijn geliefden en vrienden.
 

Gemeentemuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41 te Den Haag
www.gemeentemuseum.nl
De tentoonstelling is te zien van 11 februari – 21 mei 2017.
 

Brieven van Peter Vos uit het RKD
Het RKD toont in zijn entreehal een presentatie van brieven van Peter Vos uit de verschillende archieven van Otto B. de Kat, Gerard van Rooy en Deborah Campert. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de drie galeries die zijn werk presenteerden: Galerie Balans en Petit in Amsterdam en Galerie Jas in Utrecht.

RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
Prins Willem-Alexanderhof 5 (KB-gebouw) te Den Haag
www.rkd.nl
De tentoonstelling is te zien van 15 februari – half juni 2017.


BOEK

Peter Vos – Getekende brieven
Het boek bevat een keuze uit de mooiste met tekeningen geïllustreerde brieven van tekenaar Peter Vos (1935-2010). De brieven beslaan ruim vijf decennia. Vrienden als Louis Andriessen, Eddy de Jongh en Renate Rubinstein, evenals opdrachtgevers en uitgevers, en in het bijzonder zijn zoon Sander Vos en zijn geliefden, Jes van Vonderen, Fritzi Harmsen van Beek, Anneke Bakkum, Ninon le Grand en Saïda Lokhorst, konden zich jarenlang verheugen op geschreven correspondentie.
Peter Vos – Getekende brieven is samengesteld door kunsthistorici Jan Piet Filedt Kok en Eddy de Jongh, met medewerking van Saïda Vos.
De brieven geven een unieke inkijk in het leven en werk van Peter Vos.

Uitgeverij Rubinstein, Amsterdam
Verschijning februari 2017
ISBN 9789047621829
Prijs: € 49,50


Datum laatste wijziging: Jan 31, 2017 04:44 PM